Putyin uszkárja: Orbán Viktor félti újraválasztását

Magyarország jobboldali populista kormányfője különösen közel áll az orosz elnökhöz. Ez most kezd problémává válni Orbán számára a parlamenti választások előtt.

A magyar Alföld legdélebbi, délkeleti csücskében, ahol egyetlen domb sem áll meg a pusztai széllel szemben, legyen az bármilyen kicsi, ül egy negyvenes évei elején járó, élesen vágott arcvonású férfi. A sűrű kecskeszakáll még határozottabbá teszi Szabó Ervin külsejét. Nagyjából így képzeljük el Attilát, a hunok királyát egy harci gyűlésen.

„Néhány hete még meg voltam győződve arról, hogy megnyerem a választókerületemet, és hogy országosan van egy kis esélyünk Orbán Viktorral szemben“ – mondja Szabó Ervin. Aztán Orbán barátja, Vlagyimir Putyin megindította az agresszív háborút a szomszédos Ukrajna ellen. Most Szabó, az ügyvéd és ellenzéki politikus biztos benne: „Április 3-án közösen legyőzzük Orbánt“.

Szabó a Jobbikhoz tartozik, amely korábban neonáci volt, de ma már jobboldali konzervatívnak tartja magát, és az Orbán-féle jobboldali populista Fidesz elleni szövetség tagja. A hat legnagyobb ellenzéki párt – a baloldaltól a szélsőjobboldalig – szövetkezett az autokrata kormányfő ellen Budapesten. A két hét múlva esedékes országgyűlési választásokon először fordul elő, hogy a 106 választókerület mindegyikében csak egy jelölt indul a jobboldali populista Fidesz ellen.

A szövetség Orbán megbuktatására és a magyar jogállamiság megmentésére alakult. Brüsszel több mint hétmilliárd eurót zárolt a Corona újjáépítési alapból, mivel azok jogszerű felhasználása már nem biztosított. Most azonban a választási kampány Putyin orosz elnökről, a budapesti uralkodó deklarált barátjáról szól.

Orbán új gázszerződést kötött Putyinnal

Eddig évente legalább egyszer találkoztak egy baráti beszélgetésre. Orbán legutóbb februárban, nem sokkal a háború kitörése előtt utazott Moszkvába. Más európai kormányfők, például Emmanuel Macron vagy Olaf Scholz, ezekben a napokban lázasan próbálták lebeszélni Putyint arról, hogy megszállja Ukrajnát, és szankciókkal fenyegetőztek. Orbán viszont különösen kedvező gázszállítási szerződést kötött a diktátorral. Putyin uszkárjának nevezik őt magyarországi ellenfelei.

Az ellenzéki politikus Szabó meggyőződése: „Orbán ezúttal túl messzire ment. Megosztja saját választóit.“ Különösen az idősebb magyarországiak – a Fidesz törzsszavazói – emlékeznének még a szovjet csapatok 1956-os budapesti bevonulására. Akkoriban a Nagy Imre vezette demokráciamozgalmat véresen leverték, a népszerű kormányfőt Romániába deportálták és agyonlőtték. Most ugyanez történik a szomszédos Ukrajnában. „Orbán lehet, hogy Putyin barátja. A magyar emberek nem“ – mondja Szabó.

Szabó, aki ügyvéd, a konzervatív tartományi városból, Orosházáról indítja választási kampányát, amely valójában a Fidesz fellegvára. Az irodájában egy nehéz tölgyfaasztal előtt ül. Fölötte egy tőr lóg, előtte egy túlméretezett sakktábla. A fehér darabok a keresztes lovagokat, a feketék a muszlim szeldzsukokat jelképezik.

Szabó minden, csak nem liberális. Sok mindenben egyetért a Fidesz-szel: például az arab országokból érkező menekültek elzárkózásának politikájában. Ennek ellenére meggyőződésből együttműködik olyan baloldali-liberális pártokkal, amelyek humánus bánásmódot akarnak a migránsokkal szemben, vagy a melegházasságot is támogatják Magyarországon. „Különböző emberek vagyunk, de egyesültünk, mert közös célunk van“ – mondja: demokratikus eszközökkel megdönteni az autokratát.

Orbán „illiberális demokráciájának“ modellje nagyrészt Putyin „irányított demokráciájának“ forgatókönyvét követi: a szinte valamennyi médium propagandisztikus szinkronizálásától kezdve az ügyészek kormányparancsnokokká degradálásáig.

Ha hihetünk a közvélemény-kutatóknak, két héttel a választások előtt minden nyitott. A kormánytábor állítólag enyhe előnyben van. De különösen Magyarországon a közvélemény-kutatásokat nem szabad félreérteni. Lehet, hogy a Fidesz elveszíti kétharmados többségét, és kénytelen lesz partnert keresni a további kormányzáshoz, ami nehéz lenne. De talán ez is elég lesz az ellenzék győzelméhez.

A főváros, Budapest már az ellenzék kezében van. Ott három éve a zöld-liberális Karacsony Gergelyt választották polgármesternek, a Fidesznek nincs esélye. A nagy egyetemi városokat, Szegedet és Pécset ismét szociáldemokraták kormányozzák. Végül azonban a választás a sík vidéken fog eldőlni, ahol nagy a szegénység és az emberek ki vannak szolgáltatva a Fidesz propagandájának.

Még mindig van egy maroknyi független online média. De a kis falvakban, ahol sok háztartásban még internetkapcsolat sincs, senki sem olvassa őket. „A propaganda falával küzdök“ – mondja Szabó.

Hogy ez mit jelent, az a Magyardombegyház hosszú nevű faluban jól látható. Szabónak jó háromnegyed órát vesz igénybe, hogy eljusson az irodájából a nagy választókerületében lévő távoli településre. Az utolsó tíz kilométer egy mély kátyúkkal teli rázós úton vezet. Az EU nagylelkű pénzeszközei nyilvánvalóan soha nem érkeztek meg ide, hanem máshová szivárogtak el.

Alig van itt valakinek állandó munkahelye, az emberek szűkös állami juttatásból élnek, amit a Fidesz nemrég kissé megemelt. Szabónál van egy brosúra és egy négyoldalas, az ellenzéki szövetség által tervezett magazin. „Alakítsd ki magadnak a saját véleményedet“ – szól a cím szabad fordításban. Ez és a személyes beszélgetések az egyetlen módja annak, hogy a hivatalos propagandával szemben ellennyilvánosságot teremtsünk.

Szabó egy Jobbik-logóval ellátott tollat nyom egy fiatalember kezébe, aki egy rozoga mountain bike-on tekereg a rögös úton. „Nem Fidesz“ – mondja Szabó. „Nem a Fidesz.“ A fiatalember, akinek hiányzik egy szemfoga, értetlenül bólint, zsebre vágja a tollat, és tovább tekereg. Vagy egy öregasszony, akinek a háza előtt egy kis hegynyi korhadt ág hever. Tűzifa, a tél kemény. Készségesen pózol egy fotóhoz a politikussal, aki azonnal közzéteszi a képet a Facebookon. Ő biztosan szavazni fog. Csak még nem tudja, hogy ki az, mondja.

Az orosz agressziós háború a szomszédos Ukrajnában nem játszik ebben jelentős szerepet. A határ négy órányi autóútra van, az állami televízióban konfliktussá bagatellizálják, és nagy teret adnak a moszkvai propagandának. A tenor: Oroszország, Ukrajna és a Nyugat egyformán hibás.

Orbán is manőverezik. Elítélte a szomszédos Ukrajna orosz megszállását. De nem hajlandó megmutatni a színeit: A Moszkva elleni szankciókat csak tiltakozásul támogatja, és megtiltotta az országán keresztül történő fegyverszállításokat Ukrajnába – annak ellenére, hogy Magyarország NATO-tag. És személy szerint Orbán nem lát okot arra, hogy végre szakítson a Kremlben ülő haverjával.

Pedig a nyugat-ukrajnai Kárpátalján mintegy 130 ezer magyar él, és közülük most több tízezren lépik át a határt, hogy Putyin hadserege elől meneküljenek. Rövid ideig úgy tűnt, hogy Orbán most védekező álláspontra helyezkedett. A választások előtti utolsó métereken azonban új narratívát talált. Valahogy így hangzik: Az egész kelet-európai helyzet rendkívül veszélyes, a háború könnyen átterjedhet más országokra is. Orbán Putyinnal való jó kapcsolatainak köszönhetően azonban Magyarországnak nem kell attól tartania, hogy belekeveredik a konfliktusba.

Ellenfeleit, mindenekelőtt az ellenzék vezető jelöltjét, Marki-Zay Pétert, háborús uszítóknak nevezi, akik egyoldalúan a Nyugat oldalára állnának. Csak ő, Orbán, tudta garantálni a békét Magyarország számára.

Orbán egyébként korántsem volt mindig Moszkva barátja, épp ellenkezőleg. Orbán politikai karrierje egy bátor beszéddel kezdődött, amelyet nem sokkal a vasfüggöny leomlása előtt mondott a budapesti Hősök terén. 1989-ben, a kommunizmus bukása előtti olvadás idején Nagy Imre földi maradványait Magyarországra szállították és nagy ünnepség keretében eltemették. Orbán, az akkor még liberális, kócos hajú diákpolitikus volt az egyetlen felszólaló, aki tabukat mert szegni, és a Magyarországon állomásozó gyűlölt szovjet csapatok azonnali kivonását követelte.

Két hét múlva kiderül, hogy a populista Orbán ismét jól mérte-e fel az ország hangulatát, és a nép a szomszédban zajló háborútól való félelmében összefog-e körülötte. Vagy hogy a lakosságnak végre elege lett-e Putyin legfontosabb nyugati trójaijából.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s